top of page
Donutbakkerij Blogs.jpg
  • Foto van schrijverThomas Siderius

Donut Deal Dag: Sessie Lokaal Geld

Op dinsdag 18 oktober was het tijd voor de jaarlijkse Donut Deal Dag – een dag in het teken van de Donuteconomie, waar op verschillende plekken in de stad workshops werden georganiseerd om specifieke thema’s te doorgronden. De Donutbakkerij heeft op deze dag meerdere sessies (mede) verzorgd, waaronder een sessie over ‘Lokaal Geld’, die plaatsvond in de Groene Hub in Zuid-Oost.


In samenwerking met de initiatiefnemers van Lokaal Geld Zuid-Oost, die binnenkort met een pilot gaan beginnen, werd het publiek in eerste instantie door ‘Donutbakker’ en onderzoeker Thomas Siderius geïnformeerd over de mogelijkheden en bestaande voorbeelden van lokale geldsoorten. Zo werd er gesproken over tijdbanken en ruilhandel platforms, over credits en vouchers als beloning voor vrijwilligerswerk of loyaltyprogramma’s, en over circulair, of geconditioneerd geld, zoals we dat in Nederland kennen van de Utrechtse Euro, of het United Economy netwerk.


Na meer info over praktische voorbeelden, hoe het werkt en wat de potentiële voordelen zijn, werd er met veel passie gesproken over het huidige project in Zuid-Oost (2Ping), en het onderzoek in Nieuw West. Waar in Zuid-Oost de focus ligt op het belonen van vrijwilligers en een bottom-up beweging vanuit ondernemers uit de wijk, ligt in Nieuw West de focus op het overtuigen van de gemeente en andere belangrijke anker-organisaties (ziekenhuizen, scholen, woningcorporaties) om structureel geld uit te geven via een lokaal betaalnetwerk.


In het laatste deel van de sessie splitste de groep in tweeën, en ging team Nieuw West aan de slag met het schetsen van lokale geldstromen. Beginnend vanuit de lokale ankers, gingen de deelnemers in kaart brengen waar geld heen kan stromen, en hoe dit snel terecht kan komen bij sociale (en duurzame) ondernemers in de wijk. Een interessante opdracht om te ontdekken hoe geldstromen lokaal lopen, en hoe dit nog beter zou kunnen, waar de groep enthousiast mee aan de slag ging. Het resultaat – hieronder afgebeeld – mag er zijn: een mooie potentiële netwerkkaart van lokaal-geld gebruikers en transacties in Nieuw West!


In de avond lag de focus op het ondertekenen van de Donut-Deal. Onze deal, ondertekend door het AMS-institute, het team Lokaal Geld Zuid Oost, en Thomas als onderzoeker van Nieuw West, onderschreef de intentie om samen verder te ontdekken en te leren op welke manieren lokale geldsoorten het beste de stad en wijk-economie kunnen versterken. Meer weten? Kom in contact!


Thomas Siderius – T.siderius@amsterdam.nlComments


bottom of page