top of page
Donutbakkerij Blogs.jpg
  • Foto van schrijverTeam Donutbakkerij

Start het donutgesprek

Of je nu al iets of niets weet over de donut en de donuteconomie, de meest eenvoudige volgende stap die je kunt zetten is het starten van een donutgesprek.


De donut is een mooie holistische metafoor voor het doel dat we als samenleving moeten nastreven: een sociaal fundament voor iedereen binnen de grenzen van de aarde. De donuteconomie verkent het denken en handelen dat nodig is om ons daar te krijgen en.... dat raakt alles en iedereen.


Als we stilstaan bij al onze dagelijkse keuzes, dan zien we dat deze keuzes consequenties hebben. Genoeg gespreksstof dus!Menukaart voor een donutgesprek

Voor een mini-seminar in Stavanger (Noorwegen) dat we samen hebben georganiseerd had Jacob Rask, donutbakker uit Kopenhagen, een menukaart ingebracht. Dit werkte ontzettend goed.


In een aangepaste versie hebben we de menukaart ook gebruikt tijdens de workshop "Donuteconomie in de Wijk" die we mochten organiseren voor de summercourse van de gemeente Amsterdam.


Afgezien van het vertalen naar het Nederlands hebben we eigenlijk niet veel aanpassingen gemaakt. De kaart zit goed in elkaar en daarom bieden we het hier aan als recept om te gebruiken in jouw ontmoetingen en bijeenkomsten.


Net als dat je in een restaurant nooit het hele menu bestelt, hoef je hier ook niet elke vraag te beantwoorden. Kies de vragen die jouw en je tafelgenoten het meest aanspreken.

  • De voorgerechten geven ruimte om kennis te maken met elkaar en het thema dat je wilt bespreken (in ons geval de lokale economie en de buurt).

  • Bij de hoofdgerechten kun je kiezen voor het grotere plaatje van de donuteconomie, waar rollen zijn weggelegd voor niet alleen de markt en de overheid, maar ook de gemeenschap (de commons) en het huishouden. Je kunt ook kiezen om proeven aan de impact van je handelen op zowel lokaal als globaal niveau.

  • De desserts sluiten af met een blik op de toekomst en wat je uit het gesprek haalt om weer te delen met anderen.

Je kunt de menukaart die wij hebben gebruikt hier downloaden of natuurlijk jouw eigen versie creëren. Laat ons weten of het recept ook voor jou werkt!

Menukaart voor een Donutgesprek
.pdf
Download PDF • 40KB

De kleinste investering met het grootste potentieel

Tijd vinden voor elkaar in drukke levens is een schaars goed. Als je dan bij elkaar komt, dan is het voeren van een goed gesprek een uitstekende tijdsbesteding. Liefst nog in een inspirerende groene omgeving.


Ambtenaren van de Gemeente Amsterdam volgen een Summercourse Donuteconomie in de Wijk in de groene tuin van Stadsboerderij Osdorp.
Workshop Donuteconomie in de Wijk bij Stadsboerderij Osdorp

Als mensen willen we verhalen delen, vertellen wat er in ons omgaat, waar we mee zitten en er achterkomen hoe we met onze eigen ervaring en kennis juist ook weer anderen kunnen helpen. Presentaties en lezingen kunnen inspirerend zijn, maar het echte goud van een bijeenkomst ligt in het vinden van gelijkgezinden waar je ook na het samenkomen mee kan gaan samenwerken. Niets faciliteert dat beter dan ruimte maken voor gesprek.


Natuurlijk is het ook een kunst om een goed gesprek te voeren en een bruikbare uitkomst is niet gegarandeerd. Twee handige tips: goed luisteren en aan het einde samen reflecteren.


Dus heeft de donut je interesse gewekt en wil je ontdekken hoe je dit zou kunnen toepassen in jouw activiteiten? Start dan het donut gesprek. Ingewikkelder hoeft het niet te zijn.


Comments


bottom of page