top of page
Donutbakkerij Blogs.jpg
  • Foto van schrijverThijs Gieben

Mijn ervaring als Donutbakker

Dit jaar ben ik begonnen bij de donutbakkerij. Ik heb nog nooit in mijn leven een donut gebakken, maar ik heb wel al lange tijd interesse in de donut economie. Ik stapte halverwege in, in een idee wat al eerder was ontstaan en waarvan ik veel tijd nodig had om te begrijpen wat het precies was. Wat is de donutbakkerij? En wat doet het? Over het afgelopen jaar is dit duidelijk geworden voor mij, en dat wil ik graag met jullie delen.


De donutbakkerij is iedereen en niemand tegelijk. Het is een idee, wat puur draait op de mensen die het dragen. Iedereen kan zich verbinden met de donutbakkerij, maar niemand hoeft er formeel onderdeel van te zijn. Het is een baken waar initiatiefnemers, professionals en ambtenaren op kunnen varen. Hier zit de kracht: de mogelijkheid om iedereen te verbinden onder de paraplu van de donut economie. De donutbakkerij biedt ruimte aan mensen met goede ideeën, ruimte aan energie en bewegingen die onze wereld de donut in helpen. Door een netwerk aan geïnteresseerde en welwillende mensen in de stad, kunnen deze ideeën groeien en spreiden.


Het afgelopen jaar hebben we dat heel concreet kunnen zien. Menno, Sumadi en Thomas lopen alledrie rond met tal van goede ideeën en willen dit realiseren in hun buurt of hun stad. Via de donutbakkerij helpen ze elkaar om hun ideeën te realiseren, door zich voor elkaar in te zetten en door elkaars netwerk te versterken. De donutbakkerij biedt daarnaast mogelijkheden door geld beschikbaar te stellen voor hun tijd en hun activiteiten, door de ideeën te verbinden met de juiste mensen binnen en buiten de gemeente en door mee te denken over hoe dit alles kan leiden tot blijvende systeemverandering.


Dat laat zien waar de donut terug komt in de bakkerij: systeemverandering is één van de principes van de donut economie en dus ook een principe van de donutbakkerij. De bakkerij zorgt ervoor dat alles wordt geleid door de principes van de donut economie: de menselijke kant, systeemdenken, regeneratief, distributief en natuurlijk werken aan een maatschappij waarbij het sociaal fundament en ecologisch plafond worden gerespecteerd.


Wil je weten wat er precies uit deze projecten is gekomen? Hou deze website dan in de gaten, want hier gaan we binnenkort ook een blog over schrijven.


Comentários


bottom of page