top of page
Donutbakkerij Blogs.jpg
  • Foto van schrijverTeam Donutbakkerij

Workshop: Solarpunk De Buurt

Bij de Donutbakkerij vinden we het gedeelde verhaal belangrijk. Om te verbinden hebben we ook gemeenschappelijke beelden en woorden nodig. In het komende jaar willen we daarom extra aandacht besteden aan het verhaal van de wijk. Een verhaal dat alleen samen gevormd, verteld en gedeeld kan worden. Voor en door iedereen die verbonden is met de wijk: bewoners, buurtprofessionals, ondernemers, bedrijven en ambtenaren.


We leren te denken..

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn het verhalen vertellen verleerd. Is het ons in de eerste plaats wel überhaupt aangeleerd?! De focus lijkt al heel lang op denken te liggen, op analyses en modellen, op slim ontwerp, dat vooral voor efficiency moet zorgen, snel tot impact moet leiden. Het gaat voorbij aan het menselijk gegeven dat mensen het hardste lopen voor wat hun raakt in het hart. We kennen weinig mensen die aangaan door het zien van een slimme matrix of grafiek. We hebben niet alleen informatie nodig, maar motivatie... maar niet meer hoe te fantaseren

Tijdens de Donutbakkerij Buurtdag maken we een mooie start voor het vormen van het verhaal van de wijk met de workshop: Solarpunk de Buurt. In deze workshop leren we weer te fantaseren over een positieve toekomst. Alles wat ontstaat, start met verbeelding en als we dat echt met elkaar willen, zullen we er zeker ons best voor doen.


De workshop wordt gegeven door Priscilla Haring. Zij is een mediapsycholoog gespecialiseerd in Homo Ludens. Zij gebruikt spel, techniek en verbeelding voor een betere toekomst. 


Wat kun je verwachten van de workshop?

  1. We duiken samen in het eco-sociale en utopische science-fiction genre: Solarpunk. 

  2. We bespreken een aantal principes en voorbeelden van Solarpunk en fantaseren over hoe zo'n toekomst er uit zou zien voor onszelf en onze buurt. 

  3. Van onze ideeën maken we dan verhalen, tekeningen, schilderijen of collages

  4. Deze worden vervolgens in de Buurtkamer gehangen, zodat andere mensen die binding hebben met de buurt ze kunnen zien en aan het verhaal van de wijk kunnen toevoegen, meewerken.


Wil je vooraf meer informatie? Ga dan naar: https://priscillaharing.info/solarpunk-de-buurt/ 


De 2de Donutbakkerij Buurtdag komt eraan! Op vrijdag 23 februari kun je tussen 15:00-20:30 meegenieten van familieactiviteiten, verdiepende workshops, samen eten aan Donut thematafels en reflecterende en inspirerende panelgesprekken.


Comments


bottom of page