top of page
Donutbakkerij Blogs.jpg
  • Foto van schrijverZinzi Stasse

Donut project "Schone Calandlaan" (1/3)


“Een schone, veilige en verbonden buurt” is wat bewoners rondom het Sierplein belangrijk vinden. De Calandlaan in Nieuw West is verkozen tot onderzoek- en experimenteergebied, omdat de straat vaak bezaait ligt met zwerfafval. Buurtexperts Sumadi en Larissa zetten hun tanden in het vraagstuk. Al lerend en experimenterend komen ze tot creatieve ideeën om de buurt schoner, veiliger en meer verbonden te maken.


Donut Buurtkompas


Het platform Sierpleinbuurt experimenteerde in 2022 met het maken van een Donut Buurtkompas. Bewoners konden hierin aangeven wat zij belangrijk vinden in hun buurt. Samen deden we een aantal schouwen om de buurt door elkaars ogen te bekijken. Het model van de Donut nodigde bewoners uit om sociale en duurzame wensen te combineren. Via de schouw bleken er ook al veel mooie initiatieven te bestaan. Veel ideeën om de buurt te verbeteren passeerden de revu. Een thema dat veel genoemd werd tijdens het opstellen van het Donut Buurtkompas was de behoefte aan een "schone en verbonden buurt". Met name het stukje Calandlaan tussen station Lelylaan en het Sierplein is vaak onveilig en vies.




Designthinking

Na een eerste verkenning bleek er al best wat geprobeerd te zijn: extra prullenbakken, prikacties door scholen. Mooie interventies maar helaas bleken ze niet altijd even effectief. Er was behoefte aan een innovatieve aanpak om te komen tot een schone, verbonden en veilige straat. Ontwerpbureau MV Design werd gevraagd om mee te denken welke tools gebruikt kunnen worden voor een succesvolle aanpak. Designthinking richt zich op de volgende vragen:


  • hoe kunnen we ons beter inleven in de mensen waar het om gaat?

  • hoe kunnen we een nieuwe kijk introduceren?

  • hoe kunnen we leren in en van de praktijk zodat het gaat werken?


Belevingskaart

Larissa, Sumadi en gebiedsmakelaar Don kregen van Myrthe (MV Design) handvatten mee om verschillende mensen uit de buurt te interviewen. Leerlingen, bewoners, ondernemers en ambtenaren werden naar hun beleving gevraagd met vragen als: “wat doet er toe in de buurt? Waar zou je van willen spijbelen? Waar ben je trots op?” We proberen een breder beeld te krijgen van de ervaringen in de buurt met betrekking tot afval, ondernemen, wonen, leren en de rol van de gemeente hierin.Op deze manier proberen we een inkijkje te krijgen in mensen hun leefwereld, hun drijfveren en waar ze mee worstelen. Al deze informatie vatten we op een kaart. We kijken waar er verbinding ontstaan en hoe we met nieuwe ideeën kunnen bijdragen aan een fijne en hopelijk ook een schone Calandlaan.


Lees het volgende blog om te zien wat hier is uitgekomen!








Testen in de praktijk

Een belangrijke stap in designthinking is testen in de praktijk. Zo kun je in het klein testen of een interventie effect heeft of niet. Lees in de volgende blog welke ideeën er uit zijn gekomen en wat er getest gaat worden!


bottom of page