top of page
Donutbakkerij Blogs.jpg
  • Foto van schrijverTeam Donutbakkerij

Workshop: Stap in de Buurtdonut

Op de vorige Donut Buurtdag gaf Larissa Korporaal voor het eerst de Stap in de Donut workshop. In het afgelopen jaar is het meerdere malen, telkens op een Larissa eigen manier, verzorgd. Dit jaar wordt tijdens de Donut Buurtdag de workshop opnieuw gegeven. En is de cirkel mooi rond. De afsluiting van een reis die van de Donut een Buurtdonut heeft gemaakt.


Lees HIER de blog die wij er eerder over hebben geschreven.Een interactieve introductie

De Stap in de Buurtdonut workshop is echt een aanrader voor iedereen die meer wil leren over het Donutmodel en meteen wil achterhalen hoe het Donutdenken relevant en waardevol kan zijn op een persoonlijk en/of professioneel vlak.


De Donut wordt letterlijk samen met de andere deelnemers opgebouwd. Er wordt de tijd genomen om het Donutverhaal en vooral de beleving samen in te vullen. Uit eerdere sessies blijkt dat iedereen zijn verhaal en ervaring in de vorm van de Donut weet te plaatsen. Voel je dat je in het deeg van de Donut staat of kom op je op een bepaald vlak misschien wel tekort? Zie je dat bepaalde grenzen van de planeet worden overschreden? Hoe ervaar je dit op buurtniveau? Wat ervaar je zelf en hoe verschilt het als je de vraag vanuit een buurt of organisatie zou willen beantwoorden?


Taal die er toe doet

De workshop op buurtniveau ontwikkelen heeft enorm bijgedragen aan het vinden van de taal die er toe doet. Google je naar de Donuteconomie dan vind je nog steeds niet makkelijk een Donut die in het Nederlands is. Dat was voor ons stap 1. Stap 2 was de thema's zodanig omschrijven dat het op buurtniveau te begrijpen is. Daarbij hebben we ook gezocht naar een positieve (waardegestuurde) formulering en ruimte voor eigen inbreng. De ringen van de Donut zijn open vragen: Wat is er nodig voor een rechtvaardige samenleving? Hoe houden we onze planeet leefbaar? Stap 3 is tijdens de workshop goed luisteren naar wat mist en wat dus opgenomen kan of moet worden in het Donutverhaal van de wijk.


Veiligheid

Een thema dat voor Nieuw West heel belangrijk is, is bijvoorbeeld veiligheid! Een grote behoefte van de bewoners, een centraal thema in veel gemeentelijke programma's en een belangrijke motivator voor buurtorganisaties en initiatieven. Zij dragen bij aan veiligheid door bijvoorbeeld het schoonhouden van de straten, het organiseren van ontmoetingen en gesprekken over diversiteit en inclusie, maar ook zeker het elkaar aanspreken op gedrag.

 
 

Ook jij kan als deelnemer aangeven wat nodig is voor een groene en gezellige buurt waar iedereen met plezier en een veilig gevoel kan leven. Hoe ziet jouw ideale buurt eruit?


De 2de Donutbakkerij Buurtdag komt eraan! Op vrijdag 23 februari kun je tussen 15:00-20:30 meegenieten van familieactiviteiten, verdiepende workshops, samen eten aan Donut thematafels en reflecterende en inspirerende panelgesprekken.
Comments


bottom of page