top of page
Donutbakkerij Blogs.jpg
  • Foto van schrijverTeam Donutbakkerij

Stap in de Buurtdonut

Op 13 november organiseert De Donutbakkerij een workshop Stap in de Buurtdonut. Wil je leren hoe de Donut gebruikt kan worden om snel tot een integrale inventarisatie te komen van wat nodig is in de wijk en ook wat er aan gedaan kan worden? Doe mee!


Larissa Korporaal heeft begin dit jaar het voortouw genomen om de Step into the Doughnut workshop te vertalen naar het Nederlands en meer aan te laten sluiten op de behoeften op wijkniveau.


Zij heeft deze workshop nu meerdere malen verzorgd. Door deze ervaring en de feedback van deelnemers heeft zij nu een format gevonden waarmee heel goed in kaart gebracht kan worden hoe de deelnemers de kwaliteit van leven in hun wijk ervaren. Aan de hand van de Donut wordt inzichtelijk gemaakt op welke gebieden de deelnemers ervaren dat zij (en andere wijkbewoners) nog in het gat van de Donut vallen. De workshop eindigt met een constructieve noot door samen te bepalen wat er nodig is om uit het gat te komen en te inventariseren wie hierbij zou kunnen helpen.


Foto: Stap in de Donut workshop tijdens de Donut Buurt Dag op 22 februari 2023

 

Vertalen naar wijkniveau

Voor het toepassen van de donut was niet alleen een vertaling naar het Nederlands belangrijk, maar ook een verdere vereenvoudiging van "het model". Bij de Donutbakkerij vinden we het belangrijk dat woorden en afbeeldingen die gebruikt worden aansluiten bij de belevingswereld van bewoners uit de wijk. Hierbij houden we wel vast aan de principes van de Donut: de twee ringen die een ruimte afbakenen waarbinnen mensen kunnen leven in een rechtvaardige samenleving met respect voor de begrensde capaciteit van onze aarde. Wat er nodig is voor een rechtvaardige samenleving en hoe we de planeet bewoonbaar kunnen houden zijn open vragen. Zo krijgen deelnemers ruimte ook een eigen invulling te geven aan de Donut.


Foto: Inbreng van Deelnemers tijdens de Stap in de Buurtdonut workshop op 4 oktober 2023

 

Ruimte voor eigen inbreng

Elke workshop die Larissa geeft is anders. Zij is als geen ander in staat om te luisteren naar wat er speelt bij de deelnemers en ruimte te maken voor persoonlijke verhalen. Er wordt veel werk achter de schermen verzet om het format telkens verder te ontwikkelen, om het concept van de Donut eenvoudig over te brengen en zoveel mogelijk ruimte te laten voor eigen inbreng. Maar uiteindelijk gaat het niet om het format of het model. Het gaat om de inzichten die het resultaat zijn van samen in de Donut stappen. Uiteindelijk hebben de deelnemers de grootse inbreng.



Foto: Stap in de Donut proef workshop 23 januari 2023

 

Waarom meedoen?

Meedoen aan de workshop geeft op een laagdrempelige en uitnodigende manier inzicht in wat de Donuteconomie is en hoe je er thuis, in je buurt of op het werk over na kunt denken en ermee aan de slag kan.


Of je nu alleen wat inspiratie wilt of juist handvatten zoekt om uit een project dilemma te komen, kennismaken met de Donut via deze workshop kan je laten zien hoe je samen met anderen ruimte kunt creëren om tot ideeën te komen die door de buurt gedragen worden of uit een impasse kunt ontsnappen omdat je andere perspectieven toelaat.


Waarschijnlijk kom je er ook achter dat je al aan Donut werkt! Buurtinitiatieven passen vaak in alle partjes van de Donut: sociaal, groen, cultureel en circulair. Het is een aanmoedigende gewaarwording dat je samen met een groeiende groep van mensen en organisaties bijdraagt aan een groene en gezellige stad.


 

Datum en tijd: 13 November 2023 13:00 tot 15:00 (introductie Donutbakkerij om 12:30)

Locatie: Huis te vraag Rijnsburgstraat 51, 1059 AT Amsterdam

Interesse en aanmelden: info@donutbakkerij.nl


 










Comments


bottom of page