Regelmatig bijpraten is gezellig en leerzaam. Zou houden we vinger aan de pols en weten we hoe en waar we elkaar kunnen helpen en versterken.
We delen graag onze passie en kennis van de donuteconomie en hoe dit toe te passen op buurtniveau. Dit doen we voor gemeenten, bedrijven, studenten en bewoners.
De inzichten die wij hebben opgedaan delen we in een mini-cursus tot buurteconoom. Een prima start als ook jij wilt starten als donutbakker.
De Donut is een eenvoudige manier om te vertellen waar de economie om zou moeten draaien. De twee ringen van de Donut geven weer wat de grenzen zijn die we moeten bewaken. Aan de binnenkant willen we dat mensen niet in het gat van de Donut vallen, wanneer ze niet aan hun basisbehoeften (denk aan eten en drinken, een thuis en gezondheid) kunnen voldoen. De buitenste ring willen we ook niet overschrijden, die staat voor de grenzen van de planeet. Het extreme weer laat zien dat de planeet ook uit haar balans is.
Hoe krijgen we weer een goede balans? Hoe blijven we in het deeg van de Donut? De plek waar mensen een waardig leven kunnen leiden, in een gezonde en groene leefomgeving en met kansen om zich te ontplooien en te floreren. Iedereen woont in een buurt en heeft invloed op wat er in de buurt gebeurt. Daarom is de buurt of wijk de plek om de economie weer van ons allemaal te maken.
De COVID-19 pandemie was een katalysator voor verandering. In die tijd zochten we naar nieuwe manieren om onze buurten duurzamer en rechtvaardiger in te richten. Het Donutmodel bleek een waardevol kompas in deze zoektocht. In Amsterdam, met zijn rijke historie van groene initiatieven, hebben we dit model aangepast aan onze lokale context, waardoor het een praktisch instrument werd voor concrete projecten. Door te focussen op waarden, mensen en co-creatie, hebben we een meer open en inspirerende visie op de Donut economie ontwikkeld.
De kennis en ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan, delen we graag met anderen. Begin 2025 lanceren we een gratis online cursus, waarin we iedereen uitnodigen om mee te bouwen aan een toekomst waarin mensen en planeet in balans zijn. Door samen te werken kunnen we onze buurten transformeren tot bloeiende gemeenschappen waar iedereen zich thuis voelt. Word jij onze volgende Donutbuurteconoom?
Hoe brengen we Amsterdam meer in de veilige ruimte van de Donut en wat is de waarde die de Donut kan hebben voor onze stad? Met die vraag onder de arm trokken Zinzi Stasse en Rieta Aliredjo in de lente en zomer van 2020 de wijken van Amsterdam in. Zij ondervroegen 80 Amsterdamse initiatiefnemers. Het leverde enorm waardevolle gesprekken en connecties op. Wat deze initiatieven kenmerkt is dat ze enorm goed zijn in het benutten van lokaal kapitaal. Niet in problemen denken maar in kansen. Voor ons zijn deze "Donut-minded doeners" de Donutbakkers die onze buurten dichter in de veilige ruimte van de Donut krijgen.
🔎 Lees de Verkenning Donut Deals uitgevoerd in 2020
⚙️ Lees de Werkende Principes waarmee we gestart zijn met de Donutbakkerij
Na veel bijzondere gesprekken vonden Zinzi en Rieta het veel te jammer dat deze gesprekken achter gesloten deuren plaatsvonden. In samenwerking met New Metropolis Nieuw West ontstond het idee om 3 Donut Bakkerijen (live casts) te organiseren.
De eerste live cast ging over de Donut als Metafoor om impactvolle initiatieven te ontwikkelen: hoe versterk je het sociaal fundament van Amsterdam, binnen de ecologische grenzen? We spraken met Kim en Maaike van Combiwel, Menno van de Kaskantine en Jeroen van Stadsdeel Nieuw West, om te achterhalen wat de belangrijkste ingrediënten van hun donut zijn. Zijn er overeenkomsten? Verschillen? En welke ingrediënten zijn onmisbaar?
Samen met Sumadi Bambang Oetomo, Fatimzarah Baba (Saaam) en Joris Zevenbergen (Stadsdeel Nieuw West) bespreken we wat het "perfecte recept" is voor het bakken van een Donut? Is een lijst met de juiste ingrediënten genoeg? Heb je vooraf wel goed bepaald wat je precies wilt bereiken? En wie gaan uiteindelijk de Donut bakken?
In de aflevering vatten we samen wat er in de voorgaande afleveringen is besproken en geven we het podium aan mensen die de Donut al in de praktijk brengen! Menno Houtstra van de Kaskantine en Maaike Belder van de Stadskas Tuin van Toorop en Cafe Flinkin (nu Tante Toorop). Er zijn meer Donutbakkerijen dan we denken! Erik Bobeldijk, lid van het DB van het Stadsdeel Nieuw West deelt ook zijn droom.
Heb je een idee om je buurt sociale en duurzamer te maken en heb je hulp nodig bij je juiste contactpersonen vinden binnen de gemeente, mensen die je helpen met een idee opschrijven, financiering of samenwerking? Bekijk de onderstaande websites of kom in contact met mensen die je graag helpen!
Download het document met alle tips voor Slotervaart en erbuiten!